Solskydd sparar energi, vinter som sommar

Solskydd är inte bara snyggt och välbehövligt för att skydda oss mot solen. De sparar också energi.

När det är kallt och mulet på vintern kan du till exempel ta hjälp av solskydden för att spara på uppvärmningskostnaderna. Nästan hälften av värmen i ditt hus försvinner ut genom fönstret. Med solskydd som fungerar som en isolerande vägg på fönstret kan denna värmeförlust minska rejält. Med rätt solskydd och rätt val av väv kan solskyddet reducera värmeförlusten med upp till 46%.

Under sommarens varma och soliga dagar är solskydden en viktig funktion. Med utvändiga solskydd kontrollerar du effektivt solljuset och reducerar inomhustemperaturen, som i sin tur leder till minskade nedkylningskostnader. Också det invändiga solskyddet har en viktig roll under varmare dagar. Solskydden kan effektivt reflektera värmen så att rummet håller sig svalt.

Solen ger oss stora värmetillskott genom våra fönster. Med ett flexibelt solskydd bestämmer du själv om du vill nyttja värmen som solen ger, eller skärma av den om det blir för varmt. I båda fallen finns potential att spara energi. Automatiserar du dessutom alla dina solskydd och kopplar ihop dem med temperatur- och solgivare effektiviserar du solskydden på absolut bästa sätt.

enkla knep för att spara energi hemma under vinterhalvåret

Dra upp solskydden på dagen och låt solen kika in och värma upp rummet.

Dra ner solskydden på natten för att reducera värmeförlusten vid fönster.

Välj ett solskydd med luftfickor, t.ex. Duette, som isolerar värmen.

Välj en mörk väv som absorberar värmen istället för en ljus som reflekterar bort värmen.

Kombinera ett utvändigt solskydd med ett invändigt för bästa resultat.

Energibesparande gardiner

Duettegardinen är i särklass den bästa produkten för att isolera värmen och få den att stanna kvar på insidan. Detta tack vare Duetters unika celldesign som fångar luft och ger en effektiv isolerande barriär. Detta minimerar värmeförlusten från fönster och hjälper till att minska energikostnaderna. En väv med metallbeläggning ger allra bäst resultat.

Under sommaren fungerar Duettegardinen tvärtom. Gardinen skapar en isolerande barriär från värmen som kommer från utsidan och stoppar den från att ta sig in i rummet.

☼ Värmeförlusten vid fönster kan minskas med upp till 46%.

☼ Värmen som kommer in i hemmet kan minska med upp till 78%.

Alla siffror är hämtade från Fraunhofer IBP-Studie ESB-004/2011 HOKI.