• Guider
  • Produktinspiration
  • Utomhus

Rätt markis för din hustyp

Markiser finns i många olika modeller och former vilket gör att det kan vara väldigt svårt att veta vilken modell som passar just ditt hus. Lantligt, modernt, klassiskt eller funkis – vi lovar att det finns en markis som passar din hustyp.

Sekelskifteshus

Sekelskifteshusen kännetecknas av spröjsade fönster i alla storlekar och former, utsmyckningar i trä och en kombination av stående och liggande träpanel. Husen utstrålar lantlighet och romantik och för tankarna till en avslappnad och enklare tid.

Till denna hustyp rekommenderar vi fönstermarkiser av modellen F320. StyRa F320 är en nätt markis med anor från tidigt 70-tal vilket gör att markisen passar in bra på ett sekelskifteshus med en gammaldags aura.

Funkis & Nyfunkis

Funkis är en arkitekturstil som hämtar inspiration från funktionalismens formspråk. Funkishus har minimalistiska husmodeller som karaktäriseras av räta linjer, pulpettak och asymmetriskt placerade fönster.

Nyfunkis kan man säga är funkishus 2.0 med mer utvecklade husmodeller. Här kännetecknas husen av delade och förskjutna huskroppar samt släta och putsade fasader.

Beroende på vilket uttryck du vill att ditt hus ska ge, lämpar sig både vanliga markiser och vertikalmarkiser sig väldigt bra till dessa husmodeller. För ett mer diskret och modernt uttryck väljer du en Zip Screen som smälter in i fasaden på ett läckert sätt. En vanlig markis är inte lika diskret men ger huset mer karaktär och ett mjukare intryck.

New England

New England stilen är charmig, ombonad och tidlös, och för tankarna till Amerikas ostkust och Marthas Vineyard mm. Stilen präglas av generösa verandor, liggande panel och småspröjsade fönster.

Till denna husmodell är en vanlig hederlig markis det självklara valet för att inte förstöra husets charmiga och ståtliga stil. Välj markiser i nättare former och gärna med randigt mönster i väven för ett tidlöst utseende.

Modernt

Det blir allt vanligare att man frångår de gamla klassiska och traditionella hustyperna för en mer modern elegans i så väl utseende som funktion. Moderna hustyper kännetecknas ofta av stora fönsterpartier, öppna ytor, modernt tak med lutning samt släta och putsade fasader alternativt fasader där man blandar puts och trä.

Något som också blivit populärt på senaste är de moderna boxiga ”trähusen” som kännetecknas av minimalism och naturliga material. Husen har stora fönsterpartier, trä i sin råa form och rena linjer som allt andas toppmodern elegans.

Till den moderna hustypen fungerar faktiskt det mesta. Markiserna har uppdaterats och utvecklats de senaste åren och alla våra markiser har därför en modern och stilren design. Det gör att de passar utmärkt på den moderna villan! Vi rekommenderar dock att välja en markis i en diskret, neutral ton för att behålla den nutida känslan. Också Screens & Zip Screens (vertikalmarkiser) gör sig oerhört snyggt på det moderna huset. De smälter in i fasaden på ett snyggt sätt och moderniserar huset ännu mer om det är möjligt. Perfekt också för kusten eftersom de nästintill är vindsäkra och där de moderna villorna ofta är populära!

Till det lite modernare trähuset rekommenderar vi att satsa på en Zip Screen för att inte bryta de rena linjerna. Du får då också ett modernt och stilrent utseende som går hand i hand med den minimalistiska designen!

Modernt trähus med Zip Screens.
Bild: Sandatex.se

1970-talshus

Under 1970-talet byggdes stora mängder hus i vårt avlånga land och faktum är att 70-talshusen är de vanligaste hustyperna i Sverige. 70-talshusen kännetecknas bland annat av stort takfall med utskjutande takfot och låg fasad med fönster placerade direkt under takfoten. De vanligaste fasadmaterialen är tegel och träpanel eller en kombination dem emellan. Enplanshus med källare eller 1 ½-planshus utan källare är vanliga husmodeller.

Till det klassiska 70-talshuset rekommenderar vi vanliga fönster– och terrassmarkiser. Med anor från tidigt 70-tal i en modern och stilren design smälter markiserna in fint i husfasaden. Du får också ett ombonat hus som ger ifrån sig en varm och välkomnande känsla.

Markiser
Bild: Bjurfors via Byggahus.se

Är du fortfarande osäker på vilken markis du ska köpa? Ta kontakt med en av våra återförsäljare så hjälper de dig hitta den perfekta markisen för just ditt hus.